انسان همواره در پی شناخت بخش پنهان وجودی خود و دیگران بوده است. بدیهی است کشف دنیای ناشناخته هیجان انگیز است. شناسایی ابعاد وجودی انسان در رشد و تعالی وی کمک خواهد نمود. دانش بشری در این جهت اقدامات و پیشرفتهایی داشتهاست. یکی از آن پیشرفتها ایجاد و توسعه علم روانسنجی است.
رشته روانسنجی یکی از گرایشهای رشته روانشناسی بالینی در دانشگاههای سراسر جهان، است. هدف آن به کمیت درآوردن پدیدههای کیفی است. به عبارتی پدیدههای روانی انسان را از حالت کیفی به کمی تبدیل میکند. به این معنی که با استفاده از اعداد وارقام به بررسی و تحلیل و تفسیر پدیدههای روانی انسان میپردازد. منظور از پدیدههای روانی، احساس – ارداک – یادگیری – حافظه – هوش – شخصیت و… میباشد.
متخصصین حوزه روانسنجی با ابزارهایی که تهیه و تدوین میکنند به متخصصین سایر حوزههای علوم انسانی در جهت شناسایی انسانها کمک مینمایند. متخصصین روانسنج به سوالات زیر پاسخ میدهند:
روان سنجی در زمینهی استعدادیابی و پیشبینی پیشرفت افراد به مربیان و والدین هم کاربرد دارد. همچنین با استفاده از ابزارهای سنجش و بررسی ابعاد و ویژگی های شخصیتی، در مشاورههای پیش از ازدواج به روانشناسان ومشاوران یاری میرساند. با استفاده از آزمونهای روانی میتوان به تشخیص اختلالات بالینی و روانپزشکی پرداخت.